Zostało już tylko 14 dni na nadsyłanie zgłoszeń do konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016. Uczestnicy będą mieli możliwość zaprezentować swój talent, poszerzyć wiedzę kulinarną oraz poznać wybitnych szefów kuchni. Na zwycięzców czeka m.in. tygodniowy staż w zagranicznej restauracji oraz bony na zakupy w sieci MAKRO.
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy do 21. roku życia. Rywalizacja toczyć się będzie w dwuosobowych zespołach, pod okiem opiekunów i nauczycieli.
Prace uczestników oceniać będą wybitni szefowie kuchni, laureaci Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.
Młodzi pasjonaci będą mieli możliwość nie tylko zaprezentować swój talent, ale również rozwinąć wiedzę gastronomiczną, poznać znakomitych szefów kuchni oraz powalczyć o wspaniałe nagrody. Dla zwycięzców przewidziano m.in. tygodniowy staż w zagranicznej restauracji oraz bony na zakupy w sieci MAKRO.
Aby zgłosić chęć udziału w konkursie, należy opracować przepis na ciepłą przystawkę lub danie główne z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, wykonać zdjęcia potrawy przygotowanej na bazie tych przepisów oraz przesłać je do organizatora wraz z formularzem zgłoszeniowym dostępnym na stronie www.mistrzostwa-mlodych-kucharzy.pl do dnia 30. czerwca 2016 roku.
Półfinał i finał konkursu odbędą się 20. i 21. października 2016 roku w Warszawie.
Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy został Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska, a partnerem głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit & Evian. Trzecim z partnerów jest producent sprzętów kuchennych, firma Kenwood.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/makro-stawia-na-mlode-talenty-mistrzostwa-mlodych-kucharzy-2016